Ekstraordinært åbent hverdage fra 8.00-20.00
Ekstraordinært åbent hverdage fra 8.00-20.00
Ekstraordinært åbent hverdage fra 8.00-20.00
Ekstraordinært åbent hverdage fra 8.00-20.00
Kundeservice er åben alle hverdage til 16.00.
50 50 50 50
Samsung og Apple. Det er og bliver de to store kanoner på markedet for mobiltelefoner. Vi elsker begge brands, og vi jubler altid, hver eneste gang en af dem sender et nyt produkt på markedet, da det altid er garanti for kvalitet.
Men hvorfor er der opstået denne her kamp mellem disse to forrygende mobilproducenter, der har beriget os med fantastiske og innovative mobiler i snart mange år? Hvornår begyndte deres interne konkurrence for alvor? Og hvilket mærke skal man vælge af de to, hvis man snart skal have sig en ny mobiltelefon?
Vi dykker ned i disse relevante spørgsmål samt mange flere, når vi zoomer ind på Apple vs. Samsung.
Samsung slog dørene op i 1938 i Korea, lang tid før der overhovedet var tænkt på Apple. De startede ud som en transportvirksomhed, og har af flere omveje sidenhen endt med at bevæge sig over i bl.a. forbrugerelektronik, hvor de i mange år har haft fokus på at producere alt andet end mobiltelefoner. Det kunne være fjernsyn, lommeregnere samt hårde hvidevarer som køleskabe og vaskemaskiner.
Allerede i 1988 kom Samsung med deres første mobiltelefon, men der gik mange år, før Samsung for alvor fik succes inden for den branche. Flere gange i løbet af 1990'erne var der endda tale om at nedlægge mobilafdelingen i Samsung, hvilket dog heldigvis aldrig blev en realitet.
Det var først efter, at Apple havde lanceret den revolutionerende iPhone, at de begyndte at udvikle deres egne smartphones hos Samsung. Den første i denne boldgade var Samsung Omnia SCH-i910, som kom på gaden allerede et enkelt år efter Apples første iPhone.
Amerikanske Apple blev startet op i 1976 med fokus på at producere personlige computere. Sidenhen har de udviklet øvrige produkter som bl.a. software, bærbare computere og deres populære iPod. De trådte som de første ind på massemarkedet for smartphones i 2007, hvor de revolutionerede hele verden med deres iPhone.
Sidenhen er de to mobilgiganter gået hen og blevet verdens største og næststørste mobilproducenter.
De to selskaber adskiller sig fra hinanden på en del parametre, heriblandt pris, produktion, styresystem, produktlinjer osv.
I starten kæmpede de to især på prisen. Apple havde uden tvivl branded sig som et premium produkt til en premium pris, og som udgangspunkt var Samsung til at begynde med det kvalitative discountvalg på sidelinjen. Men da Samsung sendte deres Galaxy S3 på markedet i 2012, var det til en højere købspris, end hvad Apple sendte iPhone 4S på gaden til.
Der vendte skuden, og siden da har begge mærker fulgt hinanden jævnt på prisen. Samsung er ikke længere noget discount mærke, som kun bliver valgt, fordi man ikke har råd til Apple. Det er lige så meget et premium produkt, som Apple er, og kvaliteten på begge mobilmærker er fortsat noget af det bedste, man overhovedet kan finde på markedet.
Et andet kerneområde, hvor de to mobilproducenter i særdeleshed adskiller sig fra hinanden, og modsat prisen, stadig gør det den dag i dag, er på styresystemet. Apple har altid kørt på sit eget styresystem, iOS, som også er at finde på samtlige af deres tablets og computere.
Der har Samsung valgt at gå en anden vej. De anvender nemlig open-source styresystemet Android, der bliver produceret af Google. Apple er den eneste producent, der benytter sig af iOS, mens Samsung deler Android med mange andre mobilproducenter på markedet.
En sjov detalje i kampen mellem Samsung og Apple er, at Samsung blandt andet har stået bag udviklingen af memory chips til Apples iPhone og førhen også deres iPods. Den første aftale kom på plads tilbage i 2005, hvor der blev indgået en aftale om, at Samsung skulle levere memory chips til Apple.
Begge firmaer drog fordele af dette samarbejde, men det bemærkelsesværdige er, at Apple aldrig har været leverandør til Samsung, mens Samsung har været det for Apple.
Sidst, men absolut ikke mindst, adskiller de to firmaer sig også meget fra hinanden rent organisatorisk og strukturelt. Hvor Apple Inc. dækker over hele Apples produktlinje, har Samsung Group en masse datterselskaber, hvor Samsung Electronics bl.a. står for udviklingen af deres smartphones. Dog har Samsung også forretninger inden for mange andre industrier som bl.a. banker, medicinal- og forsikringssektoren.
Man ser ikke Apple gå ind og konkurrere i helt andre industrier, på samme måde som Samsung har gjort det. Hvis Apple bevæger sig ind på andre markeder, er det som udgangspunkt stort set altid med en forbindelse tilbage til deres primære produkter. Eksempelvis Apple Wallet, som er en produkt i den finansielle sektor, og som er betaling på et helt andet niveau end det, vi har været vant til tidligere. Det er en helt ny sektor, men stadig med tilknytning til deres primære produkt - nemlig iPhonen. Til sammenligning har Samsungs aktiviteter i medicinalindustrien ikke nogle tråde forbundet til deres smartphone produktion.
Apple laver kun en linje af mobiltelefoner, og det er den velkendte og velrenommerede iPhone. Siden 2007, hvor den første iPhone så dagens lys, er der kun blevet udviklet på den ene model. De har sidenhen fået nye tilføjelser (S, Plus, SE osv.), men kernen er den samme. Dermed har Apple også sendt langt færre mobiler på markedet, da de kun har fokuseret på en linje. Siden begyndelsen er der kommet 15 forskellige iPhones fra deres side.
Samsungs mest populære produktlinje er deres Samsung Galaxy S modeller. Det er dem, der trækker overskrifterne, og dem som forbrugerne glæder sig mest til hvert eneste år. Dog har de også lavet mange andre linjer, og de har i alt sendt langt mere end 60 forskellige smartphones med Android på markedet, siden de lavede deres første model. Derudover følger der så yderligere 15-20 modeller, som benytter andre styresystemer end Android.
Apple og Samsung konkurrerer dog ikke kun mod hinanden på mobilmarkedet. De producerer også begge tablets, hvor Apple nok sidder inde med det mest velkendte brand, nemlig deres iPad.
I denne kategori har Samsung tydeligt meldt sig på banen i flere omgange, men deres tablets har stadig ikke bidt sig helt fast i markedet, som Apples iPad. Så skal man sammenligne de to firmaer mod hinanden på markedet for tablets, er der ingen tvivl om, at Apple løber af med sejren rent brandmæssigt.
Vi har allerede berørt mobiler og tablets, men det er ikke de eneste markeder, hvor de to elektronikgiganter kæmper om markedsandele. På computermarkedet ser vi Apple kæmpe en brag kamp med deres Macbooks og iMacs, som, ved igen at følge Apples kendetegn, befinder sig i premium kategorien for computere.
Lyd er også et vigtigt område for Apple, hvilket man blandt andet fik at se med Apples opkøb af Beats, og snart kan vi også glæde os over HomePod, som er Apples nye intelligente højtaler i hjemmet, for slet ikke at snakke om lanceringen af Apple Music.
Samsung er begyndt at trappe stille og roligt ned på udviklingen af computere. I stedet holder de stadig deres fokus på bl.a. fjernsyn, hvor de har en stor markedsandel, samt produktgrupper som computerchips, kameraer, printere og ikke mindst hårde hvidevarer. De har lidt flere fokusområder, end man ser hos Apple, men inden for de fleste af områderne sidder de også på store dele af markedet, hvilket gør det interessant for Samsung at blive ved med at producere disse øvrige produkter og ikke bare fokusere på de samme ting som Apple.
Et af de områder, hvor man ikke kan lade følelser eller meninger snakke, men derimod hårde facts, er inden for tal. De lyver aldrig, og her kan man danne sig et klart billede over, hvordan begge brands klarer sig i øjeblikket, hvordan udviklingen har været med eller imod dem, og hvor de måske er på vej hen.
Kigger vi eksempelvis på markedsandelene for de sidste to kvartaler, Q4 i 2016 og Q1 i 2017, er det tydeligt at spore en interessant udvikling. Her har Samsung nemlig overgået Apple, men det kan blandt andet også skyldes, at Apples 2017 model endnu ikke er kommet på markedet.
I sidste kvartal i 2016 sad Apple på 20,3% af markedet, mens Samsung måtte lade sig nøje med 18,5%. I de nyeste tal for første kvartal i 2017 har Samsung svunget sig op på hele 26,1%, mens Apple er dalet til en markedsandel på 16,9%. Om denne udvikling ændrer sig, når Apple først får sendt deres nyeste smartphone på markedet, skal blive spændende at se.
Du skal vælge Apple, hvis du er glad for iOS, og du allerede benytter dig af tjenester som eksempelvis iCloud i forvejen, som taler sammen med alle dine Apple produkter. Har du derfor en Macbook, en iPad eller andet fra Apple i forvejen, vil det kloge valg være at kigge mod en iPhone som din nye mobiltelefon, hvis du da ikke allerede ejer en.
Apple er innovative, men byder til gengæld også på færre produkter, hvilket giver dig som forbruger færre valgmuligheder. Dog er det ikke nødvendigvis en dårlig ting, da de på den måde blot lægger ekstra meget fokus og arbejde i at udvikle perfekte produkter.
Samsung producerer også mobiltelefoner i verdensklasse, og du vil aldrig gå galt i byen, hvis du vælger en Samsung som din nye smartphone. De rykker hurtigt på nye teknologier, kommer ofte med nye modeller på markedet, og de har solidt slået sig fast som en af verdens førende mobilproducenter.
Desuden anvender Samsung Android som styresystem, så hvis du er vant til at bruge Android fra din nuværende eller tidligere mobiltelefon, har du let ved at anvende en af Samsungs mobiler, da systemet ligner hinanden.
At sige, at det ene mærke er bedre end det andet, kan man ikke slå fast bare lige sådan. Vi kan konkludere, at der er tale om to enorme brands, der begge har specialiseret sig inden for bl.a. mobilmarkedet, og de gør begge et stort stykke arbejde i at levere det bedste produkt til deres kunder - og begge i god kvalitet.
Om du skal vælge Apple eller Samsung er 100% op til dig selv at vurdere. De har begge fordele, og de har begge ulemper. Vi håber, at vi med denne artikel måske har gjort det lidt nemmere for dig at træffe afgørelsen, men vi kan desværre ikke træffe den for dig.
Se alle vores iPhones i vores mobilshop her.
Se alle vores Samsung telefoner i vores mobilshop her.
Abonnement
Guides og information
Musik