Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Kundeservice er åben alle hverdage til 16.00.
50 50 50 50
Skulle det være noget med en lille smart mobiltelefon på ca. 40 kg, der kan bruges få steder i Sverige og som kun kan ringe til 119 andre mennesker - i alt? I denne artikel tager vi dig gennem mobiltelefonens historie.
Verdens første mobiltelefon vil nok ikke klare sig godt, hvis den blev sendt på markedet i dag. Men ikke desto mindre var det, hvad man kunne se frem til, hvis man tilbage i 1956 fik fingrene i en MTA-model fra svenske Ericsson.
Det var den første telefon i verden, der ikke var afhængig af en manuel operatør til at forbinde de to enheder. Altså første mobiltelefon, som har været forgængeren for den iPhone eller Samsung-mobil, du sidder med i hænderne i dag.
Siden den verdensforandrende, og ikke mindst tunge mobiltelefon fra Ericsson blev skruet sammen for snart 60 år siden, er der løbet meget vand under broen. Milliarder af mobiltelefoner er siden da blevet langet over disken, og der er sket meget med den dengang tunge kolos.
I rigtig mange år kunne mobiltelefonen ikke andet end at ringe. Der skulle gå rigtig mange år, før vi blev introduceret for begreber som SMS og MMS. For 60 år siden lå det mange, mange år ude i fremtiden - hvis der overhovedet blev tænkt i de baner dengang.
MTA-1956 Ericsson var uden tvivl nyskabende, men det duede jo ikke rigtigt, at en mobiltelefon vejede 40 kg. Det tog ret meget pusten ud af ordet "mobil".
Derfor gik andre mobilselskaber i gang med at opfinde den dybe tallerken, og i 1973 kunne amerikanske Motorola så annoncere verdens første håndholdte mobiltelefon, der ikke krævede et kæmpe batteri eller en antenne ved siden af.
Antennen havde man nu i stedet placeret oven på telefonen, så man kun skulle have selve telefonen med sig, når man gik ud af døren. Mobilen var dog 10 år om at komme på hylderne, og først i 1983 blev de første Motorola DynaTAC 8000X smækket over disken - til den nænsomme pris af 50.000 kroner stykket.
Selvom mobilen nu var blevet håndholdt og sendt på kurs mod den model, vi for 15-20 år siden skulle begynde at kende i Danmark, var det stadig "bare" en fastnettelefon, der havde få revet stikket ud og fået ben at gå på, så at sige.
Første problem var levetiden på batteriet. DynaTAC 8000X var smart, men fungerede kun i en time af gangen. Så kunne den ikke holde til mere. Nokia løste dette problem i 1984, da man fik lavet en mobiltelefon med et flere timers holdbart batteri.
Desværre havde Nokia endnu ikke knækket koden til at få lavet den håndholdte mobil, så de var stadig på stadiet med en mobil og en tilhørende kuffert, man skulle have med sig overalt, hvis man ville ringe.
Nu var man begyndt at knække koden for batteriets levetid. Men det duede jo ikke, at mobilen var på størrelse med et mindre franskbrød fra den lokale bager. Derfor gik ingeniører verden over i gang med at brygge på en mindre og mere “mobil” telefon.
Igen var det Motorola, der tog det første stik. Med modellen MicroTAC fra 1989 fik de vægten ned på 350 gram fra 790 gram, som DynaTAC oprindeligt vejede. MicroTAC bød desuden på en anden banebrydende detalje - nemlig klapfunktionen. Den første klapmobil var på banen, og det blev starten til en ny æra inden for mobiltelefoner.
Med en overkommelig vægt, et funktionelt batteri og en opkaldsfunktion, der var ved at være brugbar, i og med flere og flere lande var begyndt at få sat master op, var der kridtet op til kamp mellem de store mobilgiganter for at se, hvem der kunne komme med den nye banebrydende overraskelse.
Motorola kæmpede videre med vægttabet, og i 1996 kunne de stolte lancere verdens første mobil med en kampvægt på under 100 gram i form af deres StarTAC model.
Men mobilgiganten Nokia var også begyndt at røre på sig, og allerede to år før StarTAC modellen kom på markedet, havde de sendt verdens første mobil med SMS-funktionen på markedet.
Det var finnen Matti Makkonen, der stod bag den, må vi nok sige, utroligt populære opfindelse, og Nokia 2010 blev den første mobil til rigtigt at kunne sende bruger-til-bruger SMS'er. I 1995 lå gennemsnittet af sendte SMS'er pr. bruger dog helt nede på 0,4 - om måneden vel og mærke (et tal der i 2000 allerede var oppe på 35).
I løbet af få år blev Nokia en magtfaktor inden for mobilindustrien, og alle mennesker, der fik deres første telefon omkring årtusindeskiftet, har nok på et eller andet tidspunkt ejet en enkelt Nokia eller to.
Selvom Nokia senere hen skulle miste næsten hele deres markedsandel til førende konkurrenter (Apple og Samsung især), var de, tro det eller ej, først til at producere en såkaldt smartphone.
Nokia 9000i Communicator, så dagens lys i 1996, og havde smarte funktioner som at kunne sende og modtage telefaxer, SMS'er og ikke mindst e-mails.
Antennen var dog stadig ikke blevet pillet af. Det blev den først med Nokia 8810 i 1998. Ligesom Apple senere hen skulle formå at gøre med iPhonen, havde Nokia sat sig ned og kigget på æstetikken bag sådan en mobiltelefon. Hvor mange havde fokuseret på at gøre mekanikken i orden, var der ikke nær så mange, der havde kigget på mobilens design.
Nokia 8810 blev den første mobil, der lignede den, som millioner af mennesker verden over efterfølgende skulle komme til at eje et eller måske et par eksemplarer af. Det er herfra, populære modeller som Nokia 3210, 3310 og 3510 hentede inspirationen til det brugervenlige og, dengang, smarte design.
Størrelsen var på plads, batteriet fungerede, antennen var blevet pillet af, designet spillede og SMS'en var blevet opfundet. Næste træk stod for døren. For nu var computerne begyndt at komme på det der internet - hvordan får man koblet mobilerne på det?
Den første form for mobilbrowsing kom i 1999 med Nokias 7110. Den form for surfing på nettet gik under forkortelsen WAP, og selvom man nu kunne komme på en tekstbaseret form for browser på mobilen, var det stadig noget, der var en evighed om at loade og som kostede utrolig mange penge i data (det kan de mennesker, der dengang har prøvet at åbne en WAP browser på en udenlandsferie skrive under på).
Nu var stort set alle grundpillerne for den smartphone, vi kender i dag, lagt. Der manglende kun en enkelt ting, før Steve Jobs kunne samle stumperne sammen og skabe den første iPhone i 2007 - nemlig kameraet.
Hvor et kamera i mobilen i dag er en selvfølge, var det dengang ikke til at forstå, at man kunne koble de to ting sammen. Det havde i 100 år været to forskellige ting - to forskellige enheder.
Men ikke desto mindre formåede Sanyo og Sprint i et samarbejde at udvikle den første mobiltelefon med indbygget kamera i 2002. Nu kunne man tage, sende og modtage billeder med sin mobiltelefon. En kombination af to enheder, der på sigt næsten skulle tage livet af den ene og opblomstre den anden.
Nu manglede der ikke noget. Efter at have sendt produkter som computere og musikafspillere på markedet, kastede Steve Jobs sig nu over mobilen.
Det var slut med tastetelefonen - nu var touch-funktionen det nye sort. I 2007 så hele verden den første iPhone, som senere hen skulle vise sig at revolutionere hele markedet og måden vi bruger vores mobiltelefon i dag - bl.a. med brugen af applikationer, som ikke var set tidligere.
Så på 51 år gik vi fra at have en 40 kg tung mursten, der kun kunne ringe til et lille unikt udvalg af forvirrede svenskere, til at få første udgave af touch-telefonen, som vi kender i dag. Og mon ikke vi i fremtiden kan vente os lige så store revolutionære opfindelser, som vi har set i løbet af de sidste 60 år?
CBB Lounge