Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Kundeservice er åben alle hverdage til 16.00.
50 50 50 50
Du har sikkert hørt om 2G-netværket før, men hvad er 2G-netværket egentlig? Og hvad bruger vi det til?
Hver eneste dag bruger vi vores mobiltelefon til blandt andet at sende SMS'er med. Men hvornår kunne vi begynde at sende SMS'er til hinanden? Og hvordan kan det være, at SMS'er er sikret til kun at kunne blive læst mellem afsender og modtager?
Størstedelen af os benytter os dagligt af de landsdækkende G-netværk. I dag er det blevet tid til at tage et dyk ned i det, nu ældre 2G-netværk, der var med til at revolutionere den måde, vi i dag bruger vores mobiltelefon på, og som for alvor satte gang i den globale brug af den moderne, håndholdte mobiltelefon.
De netværk, vi i dag blandt andet kender som 2G, 3G og 4G, er trådløse mobilnetværk, som kan tilgås via mobiltelefoner eller tablets med SIM-kort. Du er som udgangspunkt dækket ind, ligegyldigt hvor i landet du befinder dig, men graden af dækningen kan variere utroligt meget. På vandet og ved de mere øde områder er der ofte dårligere forbindelse, end hvis du står midt i byen. Derudover kan netværkets hastighed også variere meget fra mobil til mobil.
G’et i netværk som blandet 2G står for “Generation”. Da de første mobiltelefoner kom på markedet for små 25 år siden, var det 2G, der var det hurtigste mobile netværk. Sidenhen er 3G og 4G så blevet en realitet, og mange ser allerede nu frem til, at 5G bliver rullet ud. Da vi skiftede fra 2G til 3G gik hastigheden markant i vejret, og det samme skete ved overgangen fra 3 til 4G.
Starten til det banebrydende 2G-netværk gik tilbage i begyndelsen af 1990'erne. Selve netværket blev opfundet i Finland, som pudsigt nok også var hjemstedet for, på det tidspunkt, verdens største mobilproducent - nemlig Nokia.
Her var der stadig ikke rigtig noget, der hed internet - og det var i hvert fald ikke, som vi kender det i dag, hvor det er tænkt ind i stort set alle nye mobiltelefoner. Dog var der med 2G mulighed for at tilgå WAP/GPRS netværket på Edge. Denne hastighed var dog begrænset til max at kunne trække 0,5 Mbit/s.
Men med 2G fik vi dog en helt igennem banebrydende funktion - nemlig muligheden for at sende og modtage både SMS'er og MMS'er. Det var her, at salget af mobiltelefoner for første gang eksploderede, og i løbet af de efterfølgende år blev der langet millioner af nye mobiler over disken.
Det var især Nokia, der var godt kørende på dette tidspunkt. Nu kunne alle ikke bare ringe, men også skrive til hinanden via mobilen.
En af de helt store fordele ved netop 2G-netværket var, at man havde knækket koden til at kunne kryptere de her nye tekstbeskeder, man kunne sende til hinanden. Det betød, at der ikke var andre, der kunne få adgang til dine tekstbeskeder.
Både SMS'er og MMS'er var udelukkende en sag mellem afsender og modtager, og med den digitale kryptering af tekstbeskederne, havde man sikret brugeren, at ingen andre kunne finde vej ind til de private beskeder.
2G-netværket er stadig i brug den dag i dag. De fleste mobiltelefoner er dog tilkoblet de nyere 3- og 4G netværk, men der er stadig mobiler, der udelukkende opererer på 2G-netværket. Dog er det ikke smartphones, da størstedelen af dem er tilkoblet de nyere generationer, men ældre mobiler, blandt andet en del Nokia modeller, bruger stadig 2G-netværket til at sende og modtage SMS'er.
Det ældre netværk er dog så småt ved at synge på sidste vers i flere lande. I Singapore lukker tre af landets største teleselskaber ned for 2G i 2017. I Australien gælder det Telstra, Optus og Vodafone, som også vil ophøre med at bruge 2G-netværket, mens der i Canada kun er en operatør tilbage, Rogers Wireless, der benytter sig af netværket. Dog kun frem til 2018, hvor det er slut.
CBB Lounge