Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Vi har åbent alle hverdage fra 8.30-16.00
Kundeservice er åben alle hverdage til 16.00.
50 50 50 50
Hvis du har fået en ny mobil, står du sikkert med spørgsmålet: ”hvad skal der ske med den gamle?”
Måske overvejer du at forære den til en bekendt, give din gamle mor sin første smartphone, eller måske vil du donere den til velgørende formål.
Uanset hvad, så vil du gerne være helt sikker på, at alt det, du har foretaget dig på din mobil ikke kan læses af dens næste ejermand.
”Så er det vel bare at nulstille og gendanne til fabriksindstillinger, ikke?”
Ikke helt.
Når du sletter data fra din telefon, kan du ikke altid være sikker på, at det bliver slettet fuldstændigt. Flere undersøgelser har vist, at slettede filer i flere tilfælde blev hængende i telefonens hukommelse og kunne genskabes med de rigtige værktøjer.
Det vil du selvfølgelig rigtig gerne undgå. Så det giver vi dig en guide til her.
Det er rigtig vigtigt at tage backup af dine filer, før du sletter dem fra din telefon. Så bliver dataen hos dig, hvor du har styr på dem – og ikke hos telefonens næste ejer, hvor du ikke ved, om de kan blive misbrugt. Det findes der grundlæggende to metoder til:
Metode 1 – kabel
Du slutter simpelthen din telefon til din computer via et kabel. På den måde får du adgang til telefonens interne lager. Herfra kopierer du de filer, du vil gemme, over på din computer eller til et Cloud-lager, fx Dropbox, Google Drev eller OneDrive.
Metode 2 – app
Der findes flere forskellige apps på Google Play, der kan hjælpe dig med at tage backup af din data. Sammen med din computer er appen Helium et godt bud.
Desuden er det en god idé at sikkerhedskopiere appdata til din Googleprofil. Appdata inkluderer kodeord til fx de trådløse netværk, du bruger mest og de adresser, du navigerer oftest til.
Det gør du typisk under telefonens indstillingsmenu, hvor du skal vælge ”Sikkerhed” eller ”Sikkerhedskopier”. Så får din næste Android-telefon nemlig informationen automatisk, når du logger ind på din Google-profil.
Kryptering betyder, at dine data bliver låst med en særlig nøgle og bliver ubrugelige uden denne nøgle. Man kan sammenligne det med en startspærre i en bil. Bilen er ikke i stykker og kan sagtens køre. Den virker bare først i det det øjeblik, den rigtige startspærre bliver brugt.
På samme måde virker kryptering. Al din data er intakt, men man kan først ”se” den, når man indtaster krypteringsnøglen: det personlige kodeord. Når du krypterer din telefons hukommelse, er du sikker på, at din data ikke kan genskabes uden kodeordet.
På Android-telefoner, der kører med version 6.0 Marshmallow eller nyere, er al data krypteret som standard. Naviger til sikkerhedsmenuen og aktiver ”Beskyt krypterede data”.
På ældre Android-telefoner kan du kryptere dataen via sikkerhedsmenuen eller lagermenuen – dette gælder også for SD-kortet.
Når du har taget de nødvendige sikkerhedskopier, skal du nulstille din telefon til fabriksindstillinger.
Naviger til telefonens indstillinger og vælg menupunktet Nulstil og sikkerhedskopier. Her vælger du kommandoen ”Nulstil telefon”.
Herefter går telefonen i gang med at slette alt indhold fra det interne lager.
Udover at kryptering er en god idé, hvis din telefon bliver stjålet, er den vigtig, når du vil sælge din telefon eller give den videre. Det er nemlig den krypterede data, der slettes, når du sletter og nulstiller din telefon. Hvis telefonens næste ejer har held med at genskabe din data, kan han eller hun ikke bruge den til noget, fordi den er låst med krypteringsnøglen.
Er der SD-kort i din telefon, kan du selvfølgelig også kryptere og formatere dette, før telefonen kommer i hænderne på sin næste ejermand. Det gør du typisk under ”Indstillinger for lager”.
Du kan også vælge at skifte SD-kortet ud med et nyt eller sælge telefonen uden.
Det kan godt være en tidskrævende procedure at sikkerhedskopiere, kryptere, slette og nulstille sin gamle telefon. Mens du gør det, kan du se om din næste telefon ligger i vores mobilshop.
Abonnement
Guides og information
Bredbånd
Rundt om mobilen
Musik
Apps